Regulatoriskt pressmeddelande

Prostatype Genomics utser professor Gerald Andriole till Chief Medical Officer

Prostatype Genomics AB meddelade idag att professor Gerald Andriole har utsetts till global Chief Medical Officer hos Prostatype Genomics. Med mer än 35 års erfarenhet inom urologi, tillför professor Andriole erfarenhet och expertis till Prostatype Genomics arbete med att att kommersialisera Prostatype®-testet i USA och globalt.

Gerald L. Andriole, Jr., MD, kommer från posten som professor vid institutionen för urologi och chef för Brady Urological Institute i National Capital Region vid Johns Hopkins Universitetet. Dessförinnan var han professor och chef för urologisk kirurgi vid Barnes-Jewish Hospital, Siteman Cancer Center och Washington University School of Medicine i St. Louis, Missouri.

Professor Andriole tog sin medicinska examen vid Jefferson Medical College i Philadelphia, Pennsylvania och avslutade urologutbildningen vid Brigham and Women's Hospital och Harvard Medical School, Boston, MA. Han erhöll sedan specialistutbildning i urologisk onkologi vid National Cancer Institute i Bethesda, Maryland.

Professor Andriole har i över 35 år hjälpt män med prostatacancer och bidragit med forskning inom såväl prostatacancerprevention som screening och behandlingsmetoder. Han har bidragit med mer än 450 peer-reviewed publikationer och har suttit i redaktionerna för flera prestigefyllda medicinska tidskrifter. Han har varit ordförande i prostatakommittén för National Cancer Institutes screeningstudie för prostata, lungor, kolorektal och äggstockar (PLCO), ordförande för prostatakommittén för Society of Urologic Oncology Clinical Trials Consortium och ordförande för styrkommittén för REDUCE International Prostate Cancer Prevention Trial.

Professor Andriole har mottagit ett flertal utmärkelser inklusive priset för enastående prestation från Urologic Oncology Branch av National Cancer Institute, Distinguished Clinician Award från Washington University i St. Louis och Richard Williams Award for Prostate Cancer Research Excellence från American Urologic Association Urology Care Foundation.

Fredrik Persson VD för Prostatype Genomics säger ”Vi är glada och stolta över att professor Andriole har beslutat att fortsätta sin professionella karriär hos oss på Prostatype Genomics och den fortsatt spännande resa vi är inne på. Hans omfattande forskning och namn som internationellt erkänd opinionsledare inom urologi med fokus på prostatacancer ger oss en expertis som hjälper oss att sprida kunskap om Prostatype® till patienter, läkare och försäkringssystem på ett kraftfullt och effektivt sätt.

Hans forskning och kliniska erfarenhet, varav mycket fokuserar på genomisk testning, förstärker vår organisation på ett påtagligt sätt och tydliggör hur stort intresset är för Prostatype Genomics och Prostatype®. Professor  Andrioles bakgrund medför stora möjligheter för Prostatype Genomics kommersialieringsarbete både i USA och globalt samt i vårt fortsatta arbete med att ytterligare förstärka vårt vetenskapliga fotavtryck i form av kompletterande valideringsstudier.”

”Jag är exalterad över detta nästa steg i min karriär” säger professor Andriole. ”Tillsammans med teamet på Prostatype Genomics arbetar vi för att hjälpa patienter och läkare globalt att fatta bättre beslut om behandling av prostatacancer. Prostatype® är ett genetiskt test som i kombination med rutinmässig klinisk information ger patienten och hans läkare ett bättre beslutsunderlag när det gäller att hitta optimal vård för den individuella patienten.”

Om Prostatype Genomics; Prostatype Genomics AB tillverkar, marknadsför och säljer det prognostiska gentestet Prostatype®. Genom att ge en omfattande bedömning av prostatacancerns aggressivitet hjälper Prostatype® läkare och patienter att fatta mer välgrundade behandlingsbeslut. Över- och underbehandling av prostatacancer kan minimeras, livskvaliteten för patienten förbättras och pengar sparas för sjukvården. Prostatype Genomics, Inc är ett helägt dotterbolag till Prostatype Genomic AB, Stockholm, Sverige.